Δευτέρα, Αυγούστου 26, 2013

Πίσω από τις γραμμές....ΛΑΣ (ISA virus)


Συνεχίζοντας αυτό το μικρό
αφιέρωμα συναντάμε στον δρόμο μας τον ιό ISA.

Η λοιμώδης αναιμία του σολομού
(ΛΑΣ,ISA) εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1984 στη Νορβηγία,από τότε έχουν υπάρξει θανατηφόρα κρούσματα σε κάθε σημαντική περιοχή εκτροφής σολομού σε όλο τον κόσμο.

O συγκεκριμένος ιός προκαλεί σοβαρή αναιμία στα μολυσμένα ψάρια.
Σημάδια αυτής της αναιμίας είναι το χλωμό χρώμα στα βράγχια και η προσπάθεια των ψαριών να βρουν οξυγόνο κολυμπώντας  στην επιφάνεια του νερού.
Την ασθένεια μπορούν επίσης να αναπτύξουν και ψάρια τα οποία δεν παρουσιάζουν εξωτερικά σημάδια της νόσου και τρέφονται κανονικά ,όμως πεθαίνουν ξαφνικά.
Ο ιός προσβάλλει το συκώτι,τη σπλήνα και το κυκλοφορικό σύστημα των ψαριών ενώ στις χειρότερες περιπτώσεις η θνησιμότητα σε μια περιοχή εκμετάλλευσης μπορεί να φτάσει μέχρι και το 100% του πληθυσμού των ψαριών που έχει νοσήσει αφού οι μεταλλάξεις του ιού είναι συχνές και καταστρεπτικές.

Ο ΛΑΣ μπορεί να προσβάλλει και τη ρέγγα παρότι στον πίνακα του υπουργείου δεν αναγράφεται κάτι τέτοιο αλλά μόνο για τον σολομό και τα δύο είδη πέστροφας.

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%95%CE%9D%CE%93%CE%92-%CE%9F%CE%915


Στον Ανατολικό Καναδά έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 1996 δημιουργώντας τεράστια προβλήματα ενώ το ξέσπασμα του ιού στη Χιλή το 2007 σκότωσε το 70% της παραγωγής και προκάλεσε ζημιές τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μελέτες έδειξαν πως για το ξέσπασμα αυτό ευθύνεται η μεταφορά αυγών από τη Νορβηγία στη Χιλή,στην οποία από το 1986 και μετά μεταφέρθηκαν πάνω από 40 εκατομμύρια αυγά σολομού.


Το πρόβλημα απασχολεί την Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια αλλά τέτοια ξεσπάσματα δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32000D0431:EL:NOT


http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32002D0110:EL:NOT

Το τελευταίο στοιχείο που σίγουρα προκαλεί θλίψη και προβληματισμό είναι ότι στα νερά του Βόρειου Ατλαντικού έχουν απομείνει μόλις...3 εκατομμύρια άγριοι σολομοί ενώ πριν από μερικά χρόνια ξεπερνούσαν τα 30 εκατομμύρια.

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία στο διαδίκτυο για τον συγκεκριμένο ιό και δεν υπάρχει λόγος να επεκταθούμε περισσότερο αφού σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την ύπαρξή και κυρίως τη δράση του,όχι την ιστορική του διαδρομή.

Το πλέον ανησυχητικό γεγονός όμως είναι ότι δίπλα στον συγκεκριμένο ιό υπάρχουν δεκάδες,ίσως και εκατοντάδες, άλλοι οι οποίοι στρέφονται επιθετικά όχι μόνο στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και στα άγρια είδη που βρίσκονται σε περιοχές που φιλοξενούν ιχθυοκαλλιέργειες,αν λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι κάποια από αυτά μεταναστεύουν και σε γειτονικές η ακόμα πιο μακρινές περιοχές τότε καταλαβαίνουμε ότι η εξαιρετικά λεπτή ισορροπία έχει διαταραχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό,σε σημείο όπου αυτή η διατάραξη από την ανθρώπινη δραστηριότητα πλησιάζει σε μη αναστρέψιμα επίπεδα.

Δυστυχώς τέτοιες καταστάσεις παρατηρούνται και στην Ελλάδα με αρκετά άγρια είδη ψαριών να έχουν πλέον μεταλλαχθεί ή ο αριθμός τους να έχει μειωθεί τόσο αισθητά που οποιαδήποτε συνάντηση μαζί τους αποτελεί είδηση.
Αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη έρχεται να συμπληρώσει και η μετανάστευση πιο τροπικών ειδών στη Μεσόγειο λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας των υδάτων,μετανάστευση που μοιραία θα εξωθήσει στο περιθώριο ακόμα περισσότερα γηγενή είδη ψαριών.

Σιγά σιγά αποδεικνύεται ότι τελικά οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν είναι και τόσο καλή ιδέα,κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσουν πολύ περισσότερα δεινά από όσα τυχόν πλεονεκτήματα διαθέτουν.
Μοιραία θα μείνουν και αυτές κάποια στιγμή στην ιστορία ως άλλη μια παταγώδης αποτυχία αλλά και ως μνημείο αλαζονείας του ανθρώπου που προσπαθεί να ελέγξει και να αλλάξει τους τρόπους με τους οποίους η φύση ρυθμίζει την προσαρμοστικότητα των ειδών και διέπει τις μεταξύ τους ισορροπίες.
Σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που είναι δεδομένο πως θα αλλάξει ριζικά τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.


συνεχίζεται...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου