Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2012

Αλιεία ή αλλιώς Ψάρεμα



SeaUgr,αλιείαΑπό τεχνικής πλευράς η έννοια αυτή αποδίδεται στη σύλληψη οργανισμών που ζουν στη Θάλασσα στη λίμνη ή σε ποτάμια!
Ένας τρόπος είναι με τη χρήση καλαμιού,(με ή χωρίς μηχανισμό) -πετονιάς
και φυσικά δολώματος τοποθετημένο συνήθως σε κάποιο αγκίστρι.

Για πολλούς το ψάρεμα με καλάμι είναι μία
συναρπαστική ενασχόληση !Το κυνήγι ψαριών έχει να προσφέρει σε όποιον ασχοληθεί μία μοναδική εμπειρία κοντά στη φύση ασύγκριτη με κάθε άλλη!

Σκοπός δεν είναι ή καλύτερα δεν θα έπρεπε να είναι μόνο η σύλληψη θαλάσσιων και άλλων οργανισμών,αλλά και ο σωστός χειρισμός ,τόσο των θηραμάτων όσο και του τόπου που ψαρεύουμε!(διαχείριση ψαρότοπου-προστασία του περιβάλλοντος)

Το ψάρεμα ....είναι πάθος.Το ψάρεμα έχει μία γοητεία που δύσκολα θα την αντιληφθεί κάποιος που δεν έχει ψαρέψει ποτέ!Να μεταδώσουμε αυτή ακριβώς τη γοητεία του ψαρεύω σε κάποιον που δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα!

Οι απόψεις εξάλλου διίστανται!Για κάποιους το ψάρεμα είναι η εικόνα ενός ανθρώπου που κάθεται με τις ώρες σε ένα σκαμπό ή μία καρέκλα, σε κάποιο βράχο..... και κοιτά επίμονα τη μύτη του καλαμιού ή το φελλό ανάλογα....

....του ανθρώπου με τις ψηλές γαλότσες και το αδιάβροχο που εκσφενδονίζει άλλοτε γυαλιστερά ομοιώματα ψαριών,άλλοτε ομοιώματα εντόμων στο ποτάμι,και τα ξαναμαζεύει .....

Μία βαρετή ακατανόητη διαδικασία!

Ακόμη και αν βρεθούν παρόν τη στιγμή της σύλληψης ενός ψαριού ,σπάνια θα μεταφερθεί κάτι από όλα εκείνα που συναρπάζουν - παρακινούν τον ψαρά στην ενασχόληση του!

Το ψάρεμα δεν είναι ένα απλό.... να το πω χόμπι ? ,δεν είναι άθλημα , (ακόμη και αν χρησιμοποιήθηκε ο όρος ή απαιτείται κάποιος  πλην εκείνου του ερασιτέχνη για τη διαφοροποίηση του από την επαγγελματική αλιεία!)

Καθώς στο ψάρεμα έχουμε να κάνουμε με ζωντανούς οργανισμούς,πρέπει να τους αποδίδουμε και τον ανάλογο σεβασμό.

Εξάλλου όποιος ψαρεύει εκδηλώνει ταυτόχρονα τα πρωτόγονα ένστικτα της ύπαρξής μας που έχουμε αναμφιβόλως βαθιά μέσα μας όσο και αν είναι καλυμμένα κάτω από έναν πολιτισμένο φλοιό:

εκείνα του κυνηγιού ...

τη σύλληψη και τη θανάτωση του θηράματος που θα καταλήξει στο τραπέζι μας.
Όποιος ζήσει κάποια στιγμή αυτή την ένταση την αγωνία ακόμη και την ικανοποίηση με αυτόν τον τρόπο
ή θα μαγευτεί για πάντα ή θα νιώσει αποστροφή μπροστά σε μία τέτοια αιματηρή υπόθεση!

Το Ψάρεμα είναι Ψάρεμα!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου